top of page

Implantologija

Zubni implantati mogu se postaviti kod pacijenata kojima nedostaje jedan ili više zuba. Zubni implantat zamenjuje prirodni zub. U zavisnosti od broja zuba koji će se zameniti, na oslonac ili oslonce će biti pripremljena i postavljena veštačka kruna, proteza ili most. Ako pacijent ima samo jedan zub koji nedostaje, jedna krunica će biti dovoljna. Ako je potrebno zameniti više zuba, na raspolaganju su razne opcije: mostovi ,proteze i hibridni radovi.

Prednost zubnih implantata

Kada pacijent izgubi jedan ili više zuba, zubni implantati imaju višestruke prednosti u odnosu na druge tretmane koji uključuju mobilne proteze.

Implantati omogućavaju postavljanje fiksnih ili uklonjivih zubnih proteza. Oni su udobniji i diskretniji jer ne izazivaju neugodno trenje ili pomeranje na desnima kao u slučaju proteza koje se skidaju (npr: delimične ili kompletne proteze). Implanti omogućavaju raspodelu sila žvakanja između implantata i susednih struktura usta (desni, kosti i preostali zubi), što pomaže da se smanji stres na tim strukturama.

Kada su zdravi zubi još uvek u ustima, pacijent može očekivati da će te preostale zube zadržati duže nego ako implantat nije postavljen i ako prostor koji nastane nedostajućim zubima ostane prazan. Implantati doprinose očuvanju alveolarne kosti (kosti koja podupire zube) sprečavanjem njene resorpcije tamo gde zubi nedostaju.

Oni ne zahtevaju brušenje i modifikovanje susednih zuba (kao u slučaju tradicionalnog mosta). Implantati odaju utisak prirodnih zuba estetski i funkcionalno i i ako veštački koren usidren u kosti vilice, deluju kao prirodni koreni zuba.

Implantati retko treba da se zamene i stoga nude pouzdano i dugoročno rešenje.

Uprkos visokim početnim troškovima, zubni implantat je dobra investicija s obzirom na njegov životni vek.

istockphoto-937009972-612x612.jpg
Image by Jonathan Borba
bottom of page