Konzervativa & Endodoncija

Konzervativa

Uklanjanje karijesa: Konzervativa podrazumeva uklanjanje karijesa, kao uzročnika razgradnje inače vrlo tvrdog zubnog tkiva, je inače najčešća intervencija u stomatologiji.

Plombe: Plombe su materijal kojim se popunjava i rekonstruiše zub posle uklanjanja karijesa. Paleta proizvođača materijala koji se koriste za izradu plombi je široka. U našoj ordinaciji koristimo 3M ESPE materijal, koji svojim kvalitetom i estetikom mogu zadovoljiti svakog pacijenta.

Kompozitne fasete: U konzervativni deo stomatologije spadaju i tzv. kompozitne fasete. Ljuspice koje prekrivaju zub u celini i uglavnom se koriste za radove na prednjim zubima. Ovom metodom se za kratko vreme postiže izuzetan estetski efekat.

Zatvaranje dijastema: Dijasteme (razmaci između zuba) se mogu zatvoriti plombama. Postupak je neinvazivan i vrlo efektan. 

Endodoncija

Na svakom zubu na vrhu korena postoji mali otvor koji predstavlja ulaz u komoru u kojoj je smeštena zubna pulpa. Ovaj prostor se nalazi u centralnom delu zuba, a čine ga meka tkiva ispunjena krvnm sudovima I nervima (zubni živac).

Upala ovog dela zuba koja uglavnom nastaje kod dubokih karijesa, odnosno kada pacijent propusti da zub popravi na vreme dok je lezija jos uvek mala. Tada se zub mora lečiti (vađenje zubnog živca).

Ova, inače nepopularna intervencija, je u savremenoj stomatologiji potpuno bezbolna, konforna i bez opravdanih razloga na lošem glasu.

Upalu zubne pulpe uvek prate jaki bolovi zbog kojih pacijent posećuje stomatologa.

Ako pacijent i u ovoj fazi propusti dolazak kod stomatologa, zub će u jednom trenutku prestati da ga boli, a infekcija će iz zuba preći na viličnu kost I tada nastaje čitav niz različitih problema i komplikacija. U ovoj fazi lečenje je mnogo komplikovanije sa neizvesnim ishodom jer to obično znači da je tada došlo do gangrene zuba.

Lečenje zahteva niz poseta stomatologu, nekada hiruršku intervenciju, a ponekad i vađenje zuba.  Potpuno zalečenje podrazumeva eliminisanje inficiranog tkiva iz zuba i vilične kosti i punjenje šupljine zuba određenim medikamentima. Nakon ove faze lečenja korena zuba, zub se rekonstruiše konzervativno ili protetski.  

Image by Yusuf Belek

Stomatološka ordinacija Beoosmeh

Email: beoosmeh@gmail.com


Tel: +381 11 244 3997

       +381 65 244 3997

       +381 63 7704086


Južni bulevar 33

11000 Beograd 

Serbia

RADNO VREME

Ponedeljak - Petak: 12 - 18 h

Zakažite termin
odmah

Zakazite termin